Sportduiken

Een fantastische hobby. Deelgenoot zijn van een voor velen verborgen wondere wereld. “afdalen via de ankerlijn, groen, diep groen om je heen en dan doemt uit die groene soep ineens een schim op. Vergane glorie, overblijfselen van een rijke maritieme traditie. Je vraagt je af wat er zich allemaal heeft afgespeeld toen dit schip verging. Een macabere aanblik, nee. Het wrak is prachtig begroeid met grote anjelieren. Een school vis lijkt stil te staan in de stroming boven het ruim”. Duiken in Nederland is echt geweldig.

Samen op weg naar een nieuw avontuur.

Begonnen met duiken in 1982. Mijn interesse werd gewekt in mijn jeugd. Vanaf mijn 6de jaar ben ik begonnen met de zwemsport en trainde ik elke dag in het Noorderzwembad in Groningen. Een aantal keren per week oefende de Groningen brandweer er. Ik mocht daar graag naar kijken. Het leek me geweldig omdat later ook te gaan doen.

In de begin jaren tachtig heb ik me samen met mijn partner Margje aangemeld als lid van Duikteam Drachten waar ik de beginselen van het duiken heb geleerd. Samen met een aantal leden hebben we in 1983 Duikteam Scuba Libre in Heerenveen opgericht. Gedurende 5 jaren ben ik daar voorzitter geweest. Verschil van inzicht over de “te varen koers” hebben geleid tot mijn vertrek en de oprichting van Duikteam Heerenveen. In die tijd dook ik fanatiek zowel in Nederland als in het buitenland. Het noordzeeduiken nam een speciale plaats in binnen ons duikteam. Vanuit Harlingen werd regelmatig gedoken op de “Boetak”, “Walsem” en de “Thasos”.

http://wrakkenmuseum.nl/

Nadat we verhuisden naar Haren (Gn) bleef ik lid van Duikteam Heerenveen. In 1990 ben ik samen met Margje een duikwinkel begonnen “Seaworld Duiksport”. Dit bedrijf groeide uit tot een volwaardig duikbedrijf met winkel, reparatieafdeling, duikteam en een PADI 5 star IDC duikopleidingscentrum. Omdat dit bedrijf een te zware wissel op de makelaardij en ons gezin trok hebben we het verkocht.

Uit de periode Seaworld heb ik mijn instructeursbrevetten overgehouden. Ik heb het PADI IDC staff instructors brevet en een groot aantal specialty instructor brevetten. Mijn kinderen willen in de voetsporen van vader en moeder treden. Op dit moment ben ik bezig ze op te leiden. We duiken wekelijks in het Veenmeer in Tynaarlo. Het Openwater diver is inmiddels behaalt evenals het drysuite diver brevet.

http://jvhulst.home.xs4all.nl

De foto’s zijn gemaakt door Frank Nijborg, Dorien Stuivenberg en Gertjan Schreuder.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s