De woningmarkt ons zorgenkind ? ( deel 1 )

Op dit moment staan meer dan 250.000 woningen te koop in Nederland. Volgens een voormalige bestuurder van de Abn Amro Dr. Dolf van den Brink zal de huizencrisis nog wel een flink aantal jaren duren en zullen de prijzen nog behoorlijk gaan dalen. In zijn optiek hebben de nieuwe bankregels van 1 augustus 2011 hier niets mee te maken. De economische onzekerheid en de hoge woningprijzen zijn volgens hem hiervan de oorzaak.

Dat er iets moet gebeuren om de woningmarkt op gang te krijgen dat is wel duidelijk. De vraag is echter hoe en óf we dit kunnen organiseren. Ik denk persoonlijk dat dit mogelijk is. Ik besef me zeker dat het niet eenvoudig zal zijn en dat het een gemeenschappelijke krachtsinspanning zal vergen van vele verschillende partijen waarbij eigenbelang géén rol meer mag spelen. De drang van hoogleraren, politici en de media om zich zelf te willen profileren door zich steeds in een wederkerende negatieve wijze te uiten zal moeten stoppen. Lukraak worden percentages genoemd waarmee koopsommen zullen dalen terwijl we toch allen zullen moeten begrijpen dat dit volstrekt onmogelijk is. Als we de toekomst zouden kunnen voorspellen dan beschikten we over de kip met de gouden eieren.

Samenwerken is de enige oplossing!

Een interessant gegeven is dat als er 250.000 mensen hun huis willen verkopen er feitelijk een enorm potentieel aan kopers voorradig is. Deze kopers zullen pas actief worden als ze hun huis hebben verkocht. In de praktijk blijkt dat deze situatie de grootste oorzaak is van de stagnatie. Iedereen wacht op iedereen. Het inventariseren van de woonwensen van deze grote groep verkopers en kopers in spe zou een begin kunnen zijn van het creëren van beweging. Er zullen matches mogelijk zijn die nu nog onbekend zijn.

Makelaars moeten bij het verkoopadvies duidelijker zijn over de gevolgen van een niet marktconforme vraagprijs. In de huidige markt zie je dat een scherpe vraagprijs tot succes kan lijden. Makelaars moeten hun verkoper gaan uitleggen dat het accepteren van een lagere kooprijs uiteindelijk kan leiden tot beweging en dus mogelijkheden. De verkoper kan weer koper worden en zal voor een scherpe prijs zijn vervolg huis kunnen aankopen. Dit gecombineerd met een aantrekkelijke rente ( 4,1% 10 jaar rentevast met NHG ), langere rentevast periode, risicoloze kapitaal opbouw en inkomensbeschermende producten geeft een zekere financiële toekomst.

Nog steeds zie je makelaars die extreme vraagprijzen adviseren aan hun klanten met alle gevolgen van dien. Géén verkoop en uiteindelijk een intrekking en een gedeprimeerde verkoper. Deze spiraal moet worden doorbroken. Makelaars zullen zich moeten realiseren dat zij een spilfunctie vervullen. Hun vakkundigheid en ethiek is essentieel. De NVM heeft gelukkig regels ingevoerd waaraan minimaal moet worden voldaan om makelaars gerelateerd werk te mogen doen. Nog beter zou zijn dat de politiek beslist dat de beëindiging weer wordt ingevoerd. De consument moet beter worden beschermd. De wildgroei op de makelaarsmarkt moet worden gestopt.

Een scherpe vraagprijs vergezelt van een goed marketing plan biedt goede kansen op een succesvolle verkoop !

Advertenties

2 Reacties op “De woningmarkt ons zorgenkind ? ( deel 1 )

  1. Ik kan me wel vinden in je verhaal

  2. Goed verhaal Gerard! Makelaars moeten eens NEE leren zeggen tegen onrealistische verkopers. Zie ook: http://descherpepen.nl/2011/wie-snapt-het-niet-makelaar-of-verkoper/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s