Een beslissend moment voor de woningmarkt ?

Sinds de crisis welke in alle hevigheid in oktober 2008 als een tornado over ons heen trok denk ik dat het absoluut tijd is om weer eens wat positiever naar de woningmarkt te kijken. Alle negatieve media aandacht ten spijt denk ik dat mijn conclusie uit 2008 nog steeds stand houdt.

Ik begon mijn makelaars loopbaan eind zeventiger jaren. Exact een jaar later werden we in Nederland opgeschrikt door een enorme rentestijging. Van de één op de andere dag steeg de rente naar 13,1%. We kenden slechts 2 rentevast perioden namelijk variabel en 5 jaar vast. Hierdoor werden alle huizenbezitters in Nederland geconfronteerd met een enorme lastenverzwaring. Het gevolg was dat vele huizenbezitters hun woning wilden of moesten verkopen. Het aantal verplichte veilingen steeg explosief. Het aanbod was enorm en de prijzen kelderden enorm.

Het belangrijkste verschil nú met begin tachtiger jaren is dat de hoogte van de rente historisch gezien relatief laag is. De huidige huizenbezitter heeft over het algemeen een prima hypotheekprodukt met als het goed is beschermende onderdelen m.b.t. overlijden, arbeidsongeschiktheid en werkeloosheid.

Mijn conclusie was dan ook in oktober 2008 dat de prijzen niet enorm zouden gaan dalen. Veel huizenbezitters zouden kunnen gaan beslissen om hun plannen om te verkopen uit te stellen. In de praktijk blijkt ook dat velen dit hebben gedaan of nog steeds doen. Van verplichte verkoop omdat ze de maandlasten niet meer kunnen betalen is geen sprake. Een enorme prijsval zal uitblijven!

Ik vind dat de media in zijn algemeenheid een kwalijke rol hebben gespeeld en nog steeds spelen in het verder verspreiden van het negatieve gevoel. Natuurlijk begrijp ik dat ze niet de veroorzaker zijn van de kredietcrisis maar het voortdurend een vergrootglas hanteren is en blijft funest! Een artikel in het dagblad van het noorden m.b.t. de NVM openhuizendag op 26 maart 2011 was tendentieus en voorzien van een uiterst negatieve schreeuwerige kop. Er werd gesuggereerd dat vele verkopers tevergeefs nog steeds zaten te wachten op een bezoeker. Feitelijk heb ik met 11 huizen meegedaan waarvan uiteindelijk 2 zijn verkocht. Natuurlijk zijn er ook een aantal huizen niet bezocht maar 2 verkopen zijn ronduit goed te noemen. Journalisten moeten niet hun eigen gevoel en sensatie de overhand laten krijgen maar op een ouderwetse manier het onderwerp onderzoeken en uitdiepen.

Persoonlijk heb ik mijn abonnement op het dagblad al lang geleden opgezegd omdat ik hun manier van journalistiek bedrijven niet ok meer vond. Moet je zeggen dat me dat uitstekend is bevallen. Op het internet is probleemloos de voor mij belangrijke informatie te verkrijgen objectief en zonder sensatielust geschreven. Het is hoognodig dat we met zijn allen weer eens naar de positieve dingen willen gaan kijken en genieten van alle mooie ………..

Lees onderstaand blog eens, het geeft volgens mij een scherp beeld van de huidige situatie.

Blog Vereniging Eigen Huis geschreven door Rob Mulder

Een beslissend moment voor de woningmarkt
Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, zegt men. In de economie ligt dat toch wat anders. De geschiedenis heeft laten zien dat het vertrouwen in de economische ontwikkelingen soms snel kan wegzakken. Maar het kan vervolgens ook heel snel weer toenemen. Dit heeft alles te maken met kuddegedrag van consumenten, investeerders en beleggers. Als kansen zich lijken voor te doen en als de prijzen lijken te gaan stijgen, dan wil iedereen kopen, meedoen, instappen. Worden daarentegen prijsdalingen verwacht, dan trekt eenieder zich terug, trapt iedereen gelijktijdig op de rem. De woningmarkt is momenteel aanbeland op een punt dat het kan vriezen en dooien. Omslagpunten in de economie zijn moeilijk te voorspellen. Er zijn echter redenen om aan te nemen dat zo’n ‘tipping point’ op de woningmarkt binnen handbereik ligt. Maar dat vergt wel een duwtje in de goede richting. De woningmarkt staat op een tweesprong.

Dieptepunt
Een aantal factoren zorgt er momenteel voor dat de stemming op de woningmarkt in mineur is. Na het uitbreken van de kredietcrisis in 2008 werd de woningmarkt meegezogen in een algemeen negatief sentiment. In de aanloop naar de verkiezingen van juni 2010 kwam daar nog een langdurige discussie over de hypotheekrente overheen. Toen die discussie voorbij was, door de komst van het kabinet Rutte, nam het consumentenvertrouwen op de woningmarkt weer wat toe. Maar daaraan kwam een eind door een voortdurende slecht-nieuws-show van nieuwe uitlatingen over de hypotheekrente (OESO, IMF, DNB), het beëindigen van de startersfaciliteiten en een steeds strenger beleid van de AFM en de banken ten aanzien van de hypotheekverstrekking. Met als gevolg dat het consumentenvertrouwen in de woningmarkt inmiddels een all-time-low heeft bereikt.

Vooruitzicht
Toch meent Vereniging Eigen Huis dat een omslagpunt op de woningmarkt in positieve richting binnen bereik is. Reden is dat een tweetal factoren, die normaliter voor de gang van zaken op de woningmarkt van groot belang zijn, er niet ongunstig uitzien:
– Ondanks de crisis is de werkloosheid in Nederland niet hoog opgelopen en is de inkomenspositie van veel huishoudens naar verhouding redelijk op peil gebleven.
– En wat misschien nog belangrijker is: het vooruitzicht op de woningmarkt op de iets langere termijn is er eerder een van toenemende schaarste dan van een overschot aan woningen. Met name door de toename van het aantal alleenstaanden moeten er de komende decennia in Nederland nog zo’n slordige miljoen woningen worden bijgebouwd.

Overdrachtsbelasting
Dit maakt dat het zaak is de negatieve spiraal op de woningmarkt nu snel om te zetten in een positieve. De overheid heeft hiervoor een belangrijk instrument in handen: de overdrachtsbelasting, met name voor starters. Als het voor starters aantrekkelijker wordt gemaakt nu een eigen woning te kopen, kan dit de woningmarkt weer in beweging brengen. En vergeet niet dat het economisch belang daarvan groot is. Denk aan de werkgelegenheid in de bouw en in tal van toeleverende sectoren. Als het kopen en verkopen van woningen weer op gang komt, leidt dit bovendien tot een impuls voor de mobiliteit op de arbeidsmarkt.

Overheidsfinanciën
Vereniging Eigen Huis is zich er van bewust dat de overheidsfinanciën weinig tot geen ruimte laten voor een eenzijdige vermindering van de overdrachtsbelasting. Daarbij dient wel te worden bedacht dat deze belasting bij een verder inzakkende woningmarkt eveneens steeds minder zal opbrengen. Een aantrekkende woningmarkt zal daarentegen de overheidsfinanciën juist ten goede komen:
– in de sfeer van de btw (woninginrichting en -verbetering);
– de loon- en inkomstenbelasting (stijgende werkgelegenheid in de bouw en toeleverende sectoren);
– de vennootschapsbelasting (toenemende winstgevendheid van de desbetreffende bedrijven);
– en als de waardevermindering van woningen wordt gestopt, krijgt de overheid tot slot meer geld binnen via het eigenwoningforfait.

Vereniging Eigen Huis hoopt dat deze inzichten zullen terugkomen in de langverwachte Woonvisie van het kabinet. De woningmarkt verdient een positieve impuls, waarmee zij weer kan gaan functioneren als motor van de economie.

Geplaatst door Rob Mulder op 27 mei 2011

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s