De consument centraal?

“Wij helpen u met een hypotheek die kan bijdragen aan uw plannen voor later. Uw huis als financieel fundament. Dat is het idee”
Zomaar een quote uit de vele reclame boodschappen die op de consument worden afgevuurd. Banken, verzekeraars, hypotheekwinkels en financieel adviseurs lonken naar de consument. Allemaal hebben ze het beste met hem en/of haar voor. Ze zijn allen transparant en onafhankelijk en bovenal nemen ze alle zorgen uit handen. “Ontzorgen”wie wil dat nu niet! Je bent toch gek als je daar nee opzegt.

Claimen met kleine lettertjes
Hoe bind je de consument aan je organisatie? Het liefst voor de rest van zijn leven. Banken hebben zich inmiddels ontpopt als ware specialisten op dit gebied. Nieuwe producten worden bewust zodanig ontworpen dat de consument op termijn er niet over zal peinzen om naar de concurrent te vertrekken. Een voorbeeld hiervan is het populaire banksparen. Vele organisaties hebben in hun voorwaarden staan dat er niet wordt meegewerkt aan het doorstorten van het opgebouwde spaarsaldo naar een andere geldverstrekker. Een geruisloze voortzetting is dan dus niet mogelijk met alle mogelijke fiscale gevolgen van dien. Menig geldverstrekker geeft zichzelf de mogelijkheid om de kostenstructuur eenzijdig te kunnen wijzigen en een boete bij verkoop is als probaat middel door velen weer van stal gehaald. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Staat de consument wel echt centraal? Of gaat het slechts om het verdienmodel;hoe pers ik zoveel mogelijk eurootjes uit die relatie?

Nieuwe ronde…
Als de consument echt centraal zou staan dan zou de kwaliteit van je organisatie en producten voldoende moeten zijn om de klant te binden. Schijnbaar is men daar zelf niet van overtuigd en is men bang de klant te verliezen. En zoals we allen weten angst is een slechte raadgever! De meeste oplossingen die op dit moment aan de consument worden aangeboden zijn door de constructie totaal niet flexibel; het geld, de verzekering en het overlijdensrisico ondergebracht in één product bij één leverancier. Het wordt tijd dat de financiële wereld deze praktijken achter zich laat en de consument echt op de eerste plaats zet. Een hypotheek behoort meer te zijn dan een zak geld die nodig is om het huis te betalen. Een goed dicht getimmerd financieel plan moet zodanig zijn ingericht dat veranderingen in de toekomst naadloos kunnen worden opgevangen. We gaan er allemaal vanuit dat ons leven over rozen zal gaan, echter de praktijk wijst anders uit. Er liggen vele zaken op de loer zoals echtscheiding, ziekte, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en overlijden.

Wat ik doe?
Ik ben van mening dat in veel gevallen de consument beter af is met een advies waarin het geld wordt geleend bij de voor hem op dit moment beste geldverstrekker waarbij de opbouw en wijze van aflossing wordt geregeld bij de partij die daarin excelleert. En het overlijdensrisico wordt geregeld bij de verzekeraar met de betere voorwaarden gecombineerd met een aantrekkelijk prijs. Jaja, en wat doe jij dan meneer Schreuder? Ik hoor je denken. Nou, het financiële plan opdelen in 3 componenten, alle ingebouwde provisie zichtbaar maken aan de consument en de producten hiervan ontdoen. Dan ontstaat in de praktijk vaak ook nog eens een beduidend betere prijs. Daarbij werk ik altijd op fee of uur basis. En dat zou iedereen moeten doen.

Praatjes vullen geen gaatjes
De consument verdient het om beter geadviseerd te worden. En het is aan ons om deze verandering te willen doorzetten en daardoor uiteindelijk de bank-
wereld te dwingen mee te gaan in de nieuwe wereld van het financieren. Het bewust componeren van niet flexibele producten is uit de tijd! Praatjes vullen geen gaatjes !

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s